Veckans varor på REKO

Det bästa smöret som finns

Du kommer behöva vårt godaste smör hela sommaren. En rejäl klick innanför folien när du grillar fisk, en rejäl klick när du gör kakor med barnbarnen, en rejäl klick när du gör pannkakor till picknicken, och så vispar du väl ditt eget bordsmargarin genom att vispa smöret med lite rapsolja och flingsalt? Ja, du hör, du kommer behöva en hel låda med 10 paket. Det bra med smöret är att man också kan frysa det utan att det förändrar någonting, och så kan man använda det som kylklamp med på semestern. Pris: 1kg (4st 250g) för 140kr eller en hel kartong (10st 250g) för 290kr. Det sistnämnda sparar du massor av dina pengar på. 

Sveriges krämigaste yoghurt, den smurkiska

En hink av vår småländska turkiska yoghurt är rena himmelriket när man tänker efter. En sommarfrukost bestående av yoghurten, solroskärnor och ringlad honung är precis vad du behöver som inte vill åka till medelhavet i sommar. Det är den perfekta basen till en kall sås eller röra till grillmaten, syrligt nog att funka med färskpotatisen och krämigt nog att funka med jordgubbar. Tusan så krämigt! Priset för 1 hink á 2L är 65kr.

Galet frisk och god A-fil (EKOLOGISK)

Det händer något i oss när det blir sommar. Det är som att man öppnar frukostkylen i värmen så kräver kroppen filmjölk. Den där friska, syrliga smaken blir en motor som tar en genom sommaren. Vår A-fil, om vi ska skryta, är verkligen den godaste som finns. Den kommer från Alberts underbara gård i Braås utanför Växjö, långt från stadens hets, och bara drygt femtio kor som alltid går fritt ut och in ur ladugården och mjölkar sig själva när de vill i en automat. Sedan har vi syrat mjölken varsamt, tillsatt nyttiga acidophilus-bakterier och gjort den precis så lagom krämig som fil ska vara. Inte konstigt man blir glad av resultatet! Pris: 2 paket (á 1L) för 38kr.

Vispgrädde på småländskt vis, alltid 40% och färsk

När man pratar om vår vispgrädde i Kalmar, där jag bor, så kommer ordet ‘sketagutt‘ nästan alltid upp. Det är inte det snyggaste ordet men folk kan inte låta bli att säga det. Och nu på sommaren använder man ju vispgrädde mer än någonsin på ett sätt som verkligen framhäver smakerna i vispgrädde; lätt vispad till gubbarna, tårtorna, blåbären, kladdkakorna, pannkakorna… här känner du VERKLIGEN skillnaden på grädde och grädde. Köp 1 liter (2 x 5dl) för 60kr så blir du en lite mer harmonisk människa i sommar.

Creme Fraiche att dö för

Har du kommit hem tidigare från jobbet någongång och hört slafsande och stönande ljud från sovrummet – och när du kommer närmare inser du att något är riktigt fel, du sparkar upp dörren – och det är precis så illa som du trott: din partner äter upp den allra sista burken creme fraiche. Den här situationen har blivit allt vanligare i småländska och östgötska hem sedan vi började sälja det som är Sveriges överlägset godaste creme fraiche på REKO-ringar i 5-pack. Många har sagt ‘hade ni bara sålt i jämna tal så hade jag inte varit singel nu’ – och nu har vi hört er. Vi säljer därför både 1kg (5-pack) för 80kr och hel bricka (8-pack) för 120kr.

Grill- och stekost (även eko)

Finns det något mer somrigt än att grilla svensk stekost? Här kommer ett underbart somrigt tips. 1) Gör ett litet skönt, svalt bad av sweet chili-sås, salt och peppar åt din stekost. 2) Låt den ligga där ungefär så länge som du själv brukar bada i badkar, du och stekosten tänker faktiskt mer lika än du tror. 3) Lägg stekosten hel på grillen när den har perfekt glöd. 4) När osten börjar mjukna lite, vik den på mitten, så den får den där krämigheten på insidan och sen bränner du på en stund till runt omkring. Då blir den fem plus varje gång! Vi har hållbarhet på våra ostar på 3 månader från produktion och de håller därför nästan hela sommaren. Därför säljer vi både till ordinarie pris 180kr för 1kg och storpack på 3kg för 450kr. OBS! Vi säljer också EKOLOGISK grillost för 220kr/kg.

Gammaldags mjölk (ohomogeniserad)

Sommaren handlar om smaker. Och mjölk är alltid gott, men gammaldags mjölk är ändå så mycket mer. Är det för att den inte är homogeniserad? Är det för den lite högre fetthalten? Är det för att den blir färsk på nytt varje gång man skakar på den och fettkulorna löses upp? Det är säkert lite av allt det där, kontentan är att det är så naturligt som möjligt. Du förtjänar det. Priset är 2L för 35kr.

Vår nya ost: Poseidon 600g

Äntligen en ostnyhet! Här snackar vi! Vår nya fyrkantiga ost är en mild och smakrik ost som är väldigt lik vår klassiker Prostinnan i smaken. Det är enskilt formade bitar som lagrats individuellt, verkligen Corona-stajl. Smaken är både lite krämig och lite nötig, det är verkligen en mild ost som är perfekt på mackan. Vi hör redan väldigt väldigt mycket fina kommentarer efter att ha sålt den på REKO förra veckan. En ost väger 600g och kostar 100kr.

Ekologisk mjölk 8-pack

Gör du av med mycket mjölk? Här är EKO-mjölken från Harshult, förpackade 8×1 liter för dig som gör av med mycket mjölk. De håller kanske ‘bara’ 7-8 dagar på datumet men det vet både du och jag att man inte behöver stirra sig blind på. Vi har förvaltat den här mjölken på bästa sätt och så mycket pannkakor, raggmunkar, crepes och galetter du ska göra framöver så går det åt i ett nafs. Finns både röd och grön mjölk att välja på (100kr/110kr) och om du vill ha lite mindre mjölk eller är en person som älskar att hälla upp mjölk i fina karaffer så har vi också Bag-in-Box-mjölk (blå, grön, röd) i 5L för 50, 60 och 70kr.

Superlagrad ost 300g

Har du en morfar som alltid säger “äh, har du inget starkare?” och skrockar när du frågar om han vill ha en bit ost. Då har du möjligheten att äntligen knäcka honom, för här är en ost som är lagrad minst fyra år och som är så stark att man tappar hakan. Den har en viss beska i eftersmaken och bränner intensivt i munhålan. Du behöver nästan ett lätt rödvin eller en butelj med whiskey för att fixa den här utmaningen. Vi lovar minst 300g för 100kr.

Ambrosia

En gång i tiden, under det deppiga 1800-talet i Ryssland, försökte några ostälskande och/eller giriga ryssar plagiera franska populära ostar som var så populära i Europa redan då. Det gick väl egentligen sådär, får man säga, klimatet gjorda ostarna karga och orange-spräckliga istället för krämiga och vita – men vad gjorde det? Succén var nämligen ett faktum och snart spred sig Ambrosian till Sverige där den blev omåttligt populär under femtio år. Väldigt många vi pratar med har ‘nån farfar som det alltid luktade ambrosia om’ och minns osten med myskänslor. Osten är smörjd med en linenskultur och har mognat utifrån och in vilket gett den både den härliga färgen och den mjuka inre kärnan. Ett måste på varje svenskinspirerad ostbricka. 60kr.

Ayran

Vet du inte vad Ayran är? Fortfarande? Ingen fara, här är en snabbguide: Ayran är en yoghurtdryck som dricks betydligt mer än mjölk i Mellanöstern. De dricker den till het mat, som svalkande mellanmål en varm dag, eller tar ett glas före maten. Varför då? Jo, för att den är gjord med båda syra och sälta. Receptet är mjölk, smurkisk yoghurt, vatten och salt, och så en syrningskultur så den blir lite syrlig. Precis som att vi tycker filmjölk är somrigt här så dricker man Ayran i Mellanöstern. Sedan många år gör vi den enda svenska Ayran som finns och det är faktiskt en av våra storsäljare. Vi har både en naturell och en med fräsch myntasmak. Prova så förstår du. 2 liter för 22kr eller 8 liter för 80kr.

Beställa gör du här www.smalandsmat.se/REKO-butiken